При кімнатній температурі хліб черствіє приблизно через 12 годин після випічки. У кожному будинку в хлібницях завжди з’являється батон або багет, який є вже не дуже свіжий, тому купить свежие багеты буде правильним рішенням . Насправді зачерствілий хліб можна використовувати для приготування різних закусок і страв.
Головне – використовувати зачерствілий, а не зіпсувався хліб. Якщо на ньому з’явилася цвіль, то обов’язково потрібно викидати хліб і мити хлібницю, якщо ви дбаєте про своє здоров’я. Крім неприємних зелених або білих плям, зміненого запаху і смаку в хлібі з’являються шкідливі речовини.
проста порада
Перш ніж вигадувати, що ж приготувати з хліба, спробуйте його “реанімувати” або краще замовити хлеб в Киеве. Часом хліб вдається врятувати, і він знову набуває свіжість.
Якщо хліб підсох, то сбризнутий декількома краплями води шматок, поміщений в гарячу духовку на пару хвилин, стане знову м’яким. Також можна потримати зачерствілий хліб над парою.
Якщо ви вирішили щось приготувати з зачерствілого хліба, то на сайті http://artisan-boulangerie.ua/ru/ є безліч варіантів.
1. Тости та гарячі бутерброди
Зачерствілий хліб – чудова основа для гарячих бутербродів. Їх можна робити з будь-якою начинкою. Запечені в духовці або в мікрохвильовій печі, вони стануть відмінним сніданком. Сир, помідори, зелень, овочі, шинка – яких варіантів тільки немає для гарячого бутерброда.
З черствого хліба вранці можна приготувати тости. Якщо хочете сухі тости, тоді використовуйте тостер або погрійте хліб на сковороді без масла і кришки. А якщо подобаються промаслені, то обсмажуйте на вершковому маслі. Тости можна змащувати медом, вершковим сиром, джемом, горіховою пастою.
2. Швидка піца
Якщо хочеться піци, а немає ні готової основи в морозильнику, ні бажання самостійно приготувати тісто, то можна нарізати квадратиками чорний хліб, щільно укласти його на деко, змастити томатною пастою, покласти будь-яку начинку і посипати сиром.
Така піца вийде не менш смачною, ніж оригінальна. Через 15 хвилин вона буде пахнути у вас на столі.
3. Панірування
З черствого білого хліба вийде відмінне панірування. Потрібно лише дрібно розкришити шматок хліба і поставити в духову шафу до приготування.
Так, можна панірувати продукти, додавати паніровці як речовини в фарш, запіканки, пудинги. Паніровці можна використовувати для начинки пирогів і штрудель, щоб вони при приготуванні виділяли менше рідини.
4. Хлібна випічка
Залишки черствого хліба можна використовувати і для випічки. Наприклад, з білого хліба можна приготувати шарлотку з яблуками до чаю. Рецепт такий самий, як у стандартній шарлотки, тільки замість борошна додаються тонкі бруски хліба без скоринок.
Такий пиріг можна робити не тільки з яблуками, але і з будь-якими ягодами і фруктами. Він виходить більш щільний по консистенції, ніж звична шарлотка, але досить смачний.
5. Яєчня з хлібом
Залишки чорного хліба можна використовувати для приготування яєчні або омлету. Наріжте хліб без кірочок, обсмажте його на вершковому маслі і залийте яйцями. Виходить ситний і смачний сніданок.
За смаком в таку яєчню можна додавати помідори, різні спеції і трави, а також зелень і цибулю.
6. запіканки
З черствого хліба можна готувати різні запіканки. Це робиться швидко і дуже просто. Наприклад, спробуйте приготувати солодку запіканку з морквою.
Черстві шматочки хліба треба замочити в молоці, потім віджати і змішати з натертою морквою, цукром за смаком, збитим яйцем. Далі потрібно перемішати все до однорідності і запікати як будь-яку запіканку. Те ж саме можна робити з яблуком, сухофруктами.