В чому користь та шкода вітаміну С (аскорбінової кислоти)

0
17

Вітамін С – це одна з найважливіших для здорового функціонування організму речовина. Цей вітамін бере участь в безлічі біохімічних процесів. Найбільше він відомий своїми антиоксидантними властивостями, участю в синтезі колагену та важливою роллю в роботі імунної системи. Саме тому його рекомендовано вживати додатково під час хвороби, в період вірусних епідемій, особливо взимку та навесні при майже повній відсутності природніх джерел вітаміну С.

Неможливо переоцінити роль цього вітаміну в організмі людини. Він бере участь у таких процесах:

· синтез колагену, необхідного для гнучкості суглобів, еластичності шкіри, швидкого загоєння ран;

· нейтралізація вільних радикалів – основних «винуватців» передчасного старіння та росту новоутворень;

· стимуляція вироблення імунних клітин та антитіл, що значно пришвидшує одужання;

· бере участь в розщепленні «поганого» холестерину, попереджає розвиток атеросклерозу;

· покращує насичення клітин киснем;

· захищає судини від утворення тромбів;

· покращує засвоєння заліза, фолієвої кислоти та вітаміну Д.

Очевидно, що від вітаміну С користь для організму неоцінима. Тому так важливо слідкувати за тим, чи достатньо його ми вживаємо щодня, особливо якщо ми палимо, переживаємо стрес чи знаходимося у вогнищі епідемії грипу/ГРВІ.

Які продукти містять найбільше вітаміну С

В залежності від пори року, слід шукати вітамін С у продуктах, поширених у певний сезон:

  • влітку – шипшина, чорна смородина, полуниця, малина, болгарський перець, гострий перець, томат, свіжа капуста, свіжа зелень;
  • восени та взимку – хурма, калина, обліпиха;
  • круглий рік – ківі, цитрусові, квашена капуста.

Навесні, коли свіжих овочів та фруктів ще нема, «виручати» можуть консервовані та квашені овочі, заморожені фрукти та ягоди.

Але навіть збалансоване харчування не є запорукою достатньої кількості вітаміну С в організмі, особливо якщо ви маєте шкідливі звички, перебуваєте в сильному стресі, багато займаєтеся спортом чи важко працюєте фізично. Додаткові дози вітаміну С потрібні і під час хвороби або для профілактики ГРВІ в період епідемій. Для комплексної підтримки імунітету вітамін С випускається у комплексі з цинком та вітаміном Д – вони доповнюють один одного, посилюючи захист від інфекцій на всіх рівнях.

Брак вітаміну С проявляється такими симптомами:

  • повільне загоєння ран та подряпин;
  • кровоточивість ясен;
  • часті застуди;
  • слабкість та запаморочення.

Тяжкий дефіцит цього вітаміну призводить до розвитку цинги – хвороби, яка свого часу забрала життя сотень тисяч моряків. Сьогодні вона майже не зустрічається.

Оскільки вітамін С є водорозчинним, він вкрай рідко спричиняє гіпервітаміноз – його надлишок виводиться через нирки. Але все ж таки варто бути обачним і не вживати його більше за 2000 мг на добу. Передозування вітаміну С проявляється такими симптомами:

  • алергічна висипка;
  • печія;
  • нудота;
  • діарея;
  • головний біль.

Тривале зловживання вітаміном С може призвести навіть до утворення каміння в нирках. Тому навіть якщо ви потребуєте додаткових доз вітаміну, уважно читайте інструкцію, а ще краще – проконсультуйтеся з лікарем щодо вживання.

Залишити коментар