Надзвичайна тяга наших співвітчизників до приватної власності на землі цілком з’ясовна. Відповідно, щасливих володарів великих котеджів і маленьких заміських будиночків у нас багато, і всі вони рано чи пізно повинні вирішити, яке опалення там використовувати. Вимог чимало. З одного боку, в житлових приміщеннях повинно бути досить тепло, причому бажано, щоб нагрівався будинок швидко. З огляду на нестабільну електропостачання багатьох дачних селищ, краще мати автономний агрегат, який не потрібно підключати до загальної мережі.
Також іноді важливо, щоб не було з боку підводу води так як використовуватися опалення буде тільки періодично. Не останнє місце займають питання витрат на обладнання, а також вартість палива. І, природно, дуже бажано, щоб все вийшло затишно і красиво, щоб можна було, сидячи в сімейному колі, споглядати живий вогонь. Напевно, тільки дров’яні каміни-печі для дачі можуть повністю впоратися з усіма цими завданнями.
Що являє собою піч-камін
Подібні агрегати успадкували риси відразу декількох типів опалювальних пристроїв, найбільше в них від камінів і технологічних буржуйок. Розробники постаралися, щоб камин печь для дома отримала, якщо не всі кращі характеристики, то саме затребуване від своїх прабатьків.
Іноді до печі-каміна вдається підключити канали для розподілу повітря. Незвичайна конфігурація приладу Як правило, це заводські вироби, які встановлюються безпосередньо на підлозі. Виготовляються вони або з гнутих листової сталі, або методом лиття з чавуну.
Печі-каміни дуже схожі на кам’янки для лазні, тільки у них немає відсіків для каменів, і дверцята не виніс від корпусу. Зовні пристрій не вимагає облицювання, як звичайні камінні топки, тут використовуються пофарбовані вогнестійкими складами металеві кожухи, нерідко можна зустріти вставні панелі з кахлю або дикого каменю. При бажанні не проблема вибрати виріб як в теплому «сільському» стилі, так і холодний хай-тек.
Зазвичай в конструкції застосовується відразу кілька матеріалів. У цьому пристрої корпус сталевий, але паливна камера виконана з чавуну. Конфігурація агрегату в основному прямокутна (з вертикальним розташуванням корпусу). Але нерідко використовуються складні трапецієподібні форми зі скошеними кутами, особливо якщо грубка призначена для установки в кутку приміщення. За цим принципом виділяють пристрої: пристінні, кутові.
На схемі видно три зони забору повітря. Зазначимо по порядку зверху вниз: для очищення скла, для забезпечення горіння, для забезпечення конвективного нагріву (велика синя стрілка) Сталева топка всередині обладнана футеровкою з шамоту або вермикуліту, часто тут використовуються чавунні плити, що дозволяє вберегти стінки від прогоряння. Щоб стабілізувати процес горіння всередині камери, використовується димовий зуб з каменю або металу. Цей елемент відсікає полум’я від димоходу, уповільнює відведення газів, не дозволяє випускати занадто багато тепла через відвідний продукти горіння канал.
Обов’язковим елементом печі-каміна є дверцята, яка в переважній більшості випадків виконана з термостійкого скла, щоб була можливість спостерігати за вогнем. У багатьох моделях вона герметично закривається. панорамними дверцятами.
Панорамне скління істотно підвищує декоративні характеристики моделі. Горизонтальна поверхня цієї печі використовується для підігріву їжі. Зверніть увагу! Щоб прозора дверцята всередині залишалася чистою, деякими виробниками запропонована відповідна функція (уздовж скла направляється потік повітря). Єдине – не можна в якості палива використовувати смолисті породи деревини, інакше скло завжди буде забрудненим. Біля камери згоряння розташовані канали, за якими, нагріваючись, проходить повітря. Іноді в якості таких каналів використовуються вигнуті навколо стінок топки труби. Вони розігріваються і прискорюють рух повітряних потоків.