
Прихильники здорового харчування все більше уваги приділяють мікрозелені. За рахунок своїх корисних властивостей вона вже зарахована до суперфудів і вкрай затребувана у сучасній кухні. Саме такий продукт пропонує своїм користувачам інернет-магазин мікрогрін. Давайте розбиратися, що таке мікрозелень, у чому її переваги і як її готувати.
Що таке мікрозелень і що підходить для її вирощування
Мікрозелень – це молоді пагони овочевих або коренеплодних культур, рідше злакових, на стадії, коли з’являються перше листя. Висотою вони бувають не більше 5-15 см, урожай збирається не пізніше, ніж через 12 днів після посіву, залежно від сорту та виду рослини. Салат підлягає вживанню вже через 5 днів, а, наприклад, буряк повинен підрости протягом 10-12 днів.
Для пророщування підходять буряк, майже всі види салату, рукола, базилік, різновиди капусти, редис, дайкон, сочевиця, соняшник, соя. Зовсім не підлягають вживанню проростки пасльонових (томати, перець, баклажани), картопля, кабачок, гарбуз і квасоля, оскільки бадилля цих рослин містить природні отрути – алкалоїди.
Головна відмінність мікрозелені від проростків у тому, що проростки вирушають до нас на стіл, коли тільки пускають коріння. Мікрозелень же росте трохи довше, маючи вже майже «дорослий» вид із парою листів.
Вперше мікрозелень почали вживати у 80-х роках ХХ століття у США, де кухарі каліфорнійських ресторанів додавали рослини у свої страви. А до закінчення нульових мікрозелень оселилася у меню багатьох ресторанів Європи.
Корисні властивості мікрозелені
Мікрозелень має такий арсенал корисних властивостей, що робить її незамінним доповненням до повсякденних страв. До того ж використовувати її можна всім без винятку.
Всі види мікрозелені збагачені рекордною кількістю вітаміну С. Також у ній містяться вітаміни групи В, Е, РР, фолієва кислота, залізо, фосфор та магній. Ефірні олії, що входять до складу, мають антиоксидантні властивості.
У молодому віці овочі набирають у собі максимальну кількість корисних якостей, що перевищує середній показник «дорослих особин» у 5-6 разів. Науково підтверджено, що на перших етапах життя рослини краще засвоюються організмом та віддають нам свою користь майже до краплі.
Мікрозелень благотворно впливає на імунну та травну систему, має низьку калорійність, не є важкою для травлення їжею та знижує рівень холестерину. Регулярне вживання мікрозелені позбавляє організм від токсинів та сприяє більш активній регенерації клітин.