
Історія морозива налічує тисячоліття. Колотий лід з фруктами і ягодами подавали до столу ще в Стародавньому Китаї. Розповідають, що Наполеон так любив морозиво, що попросив привезти пристрій для отримання ласощі на острів Святої Єлени, куди був засланий. Сьогодні морозиво і з класичними смаками ягід, шоколаду та ванілі, і з менш традиційними смаками шинки і сиру перестало бути екзотикою і кулінарними шедеврами. Зазвичай ми просто насолоджуємося улюбленим смаком, коли їмо морозиво. Однак це не просто ласощі, але ще і дуже корисний продукт.
Класичне морозиво пломбір, яке виготовлене з молока, містить велику кількість мінералів, амінокислот, вітамінів і ліпідів. Такий продукт на 15 відсотків задовольняє добову потребу людини в кальції.
Чому традиційна уральська кухня стала екзотикою
Морозиво рекомендують хворим, які перенесли важкі операції, особливо в порожнині живота. При такому втручанні тверда їжа заборонена, але якщо немає бажання харчуватися виключно манною кашею, то морозиво – прекрасний вихід, і смачно і корисно. Морозиво радять вживати при туберкульозі, виразковій хворобі з кровотечами, виснаженні.
Холод проти болю в горлі
Вживаючи морозиво потроху, можна “привчити” своє горло до низьких температур, що допоможе в майбутньому краще протистояти захворюванням горла. Наприклад, таким неприємним, як запалення мигдалин, ангіна, ларингіт. Думку цю поділяють і лікарі-отоларингологи: регулярне, поступове поїдання холодного десерту маленькими порціями дозволяє зміцнити місцевий імунітет.
Морозиво, виготовлене з якісних продуктів, і в цілому благотворно впливає на імунітет, нормалізує артеріальний тиск, зміцнює кісткову тканину, є свого роду профілактикою утворення каменів в нирках.
Всупереч поширеному міфу про те, що взимку морозиво їсти не можна, морозиво не робить шкідливого впливу ні на горло, ні на шлунок, і без всяких побоювань ним можна побалувати себе і в холодну пору.
Антидепресант у вафельному стаканчику
Напевно, багато хто помічав, що морозиво покращує настрій. Навіть в сонниках пишуть, що бачити уві сні морозиво – це до щасливого і заможного життя.
Виявляється, до складу молочного десерту входить вкрай корисна амінокислота L-триптофан, що володіє властивостями антидепресанту. Ця речовина бере участь в реакції, що призводить до утворення гормону радості – серотоніну, нейромедіатора, що поліпшує настрій і знімає стрес.
Завдяки тому, що морозиво зберігається тільки при мінусовій температурі, амінокислота зберігає свою структуру і не розпадеться, як в молоці або вершках.
L-триптофан нормалізує сон і допомагає боротися з безсонням. Саме тому морозиво рекомендують вживати при підвищених розумових навантаженнях і перевтомі.
Ця амінокислота, до речі, знижує тягу до їжі, особливо багатої вуглеводами, сприяє зниженню маси тіла, нормалізує апетит при булімії і анорексії, при цьому знімаючи депресивні стани, пов’язані з обмеженням їжі. L-триптофан є попередником вітаміну В3 (ніацину), здатного перешкоджати розвитку ожиріння.
Смачна дієта
Американські дослідники встановили, що морозиво в помірних кількостях не призводить до збільшення ваги, незважаючи те, що в ньому, як в будь-якому іншому молочному продукті, містяться жири.
Це – натуральні тваринні жири, для організму вони тільки корисні. Амінокислоти, вітаміни, мінеральні солі і ферменти дозволяють говорити про те, що морозиво навіть допомагає схуднути. Крім того, не варто забувати і про таких різновидах ласощі, як шербет або фруктовий лід – в ньому міститься самий мінімум калорій.
Існує навіть спеціальна дієта з морозива, розроблена дієтологом з США Холі Мак Корда, яка допомагає худнути. Кажуть, ноу-хау лікаря користується великою популярністю серед зірок Голлівуду. Але тут важливо пам’ятати, що не всякий продукт згодиться для дієти. Так, лікарі вважають найкориснішим йогуртове морозиво: заморожені культури корисних бактерій перебувають в “сплячці” і довгий час зберігають свої властивості.
Аргентинський лікар-дієтолог Бернардо Лафуенте закликає обов’язково включати порцію морозива в щоденне дієтичне харчування. На його думку, продукт містить багато кальцію, що сприяє інтенсивному спалюванню калорій. Організм отримує подвійну користь – спалювання жирів плюс зміцнення кісткової тканини.
У разі додавання морозива в раціон не варто відмовлятися від обраної програми прийому їжі. Кращим способом для дотримання збалансованого харчування і режиму буде підрахунок калорійності з’їденого за день, в тому числі – і морозива. Нагадаємо, для людей, які ведуть активний спосіб життя, норма становить 1500 калорій в день, для тих, хто мало рухається, 1200. Так ось, морозиво містить приблизно в чотири рази більше вуглеводів, ніж молоко, і засвоюється організмом майже повністю – на 95 98 відсотків. Морозиво найчастіше містить начинки – варення, шоколад, горіхи. Ескімо, наприклад, іноді тягне на 400 ккал / 100 грамів, а це вже майже яловичий біфштекс.