
Вживати їжу поза домом – явище далеко не нове: заклади громадського харчування існували ще в епоху Античності і Середні століття. Правда, тоді вони користувалися попитом лише у бідняків і мандрівників, а у інших викликали підозру. Але якщо ви приїхали до Львова, чи живете у цьому чудовому місті, обов’язково завітайте до закладу https://www.split.lviv.ua/restaurant/about-restaurant.html. Тут ви відчуєте себе на вершині гастрономічного задоволення.
Середньовічні європейці воліли трапезувати в галасливих і тісних тавернах з невибагливою обстановкою і поганою кухнею. Про жодних офіціантів, фіксоване меню, естетичне задоволення і сервісі тоді не було й мови: всі страви виставлялися на загальний стіл, і гості за сигналом господаря накидалися на них – самі недолугі часто залишалися голодними.
Перші натяки на ресторани
Попереду планети всієї виявився Китай. Вже в X-XI століттях, в період династії Тан, в Піднебесній працювали заклади, де могли поїсти не тільки мандрівники, але і місцеві жителі. При приготуванні страв враховувалися побажання клієнтів: одним подавали гаряче, іншим – холодне, комусь смажене, а хтось надавав перевагу вареному. Одна з перших таких закусочних – «Бакіт Чікен Хаус», що з’явилася в містечку Кайфен в 1153 році, існує до сих пір, продовжуючи сімейний бізнес, який триває десять століть.
У XVI в Стамбулі відкрили першу громадську кав’ярню: тут чоловіки могли випити кави, почитати книги, насолодитися музикою або розважитися грою в шахи і нарди.
Згодом в європейських ресторанних реаліях намітилися зрушення. Власники таверн втомилися від сумнівної публіки і в прагненні заманити до себе заможних панів, почали відкривати прототипи сучасних закладів, де можна було замовити будь-яку страву і спостерігати, як кухар її готує. Першою «ластівкою» ресторанного бізнесу стало мадридське заклад «Собріно де Ботін», заснований в 1725 році і працює до цих пір!
Ресторанна революція
Але справжній прорив в історії ресторанного бізнесу відбувся в XVIII столітті завдяки французам. У 60-х роках парижанин Буланже розмістив над входом до свого закладу вивіску, що обіцяла «відновити всіх стражденних шлунком» ( «Venite ad me omnes, qui stomacho laboratis et ego restaurabo vos»).
У перекладі з латині слово «restauro» означає «підкріплювати, відновлювати», а Буланже спеціалізувався на приготуванні омлетів і консоме – бульйону з м’яса і яєць, що має оздоровчий ефект.
Перший ресторан в звичному для нас форматі відкрив інший француз – шеф-кухар Антуан Бовіль. Він багато років працював у графа з Провансу і досконало вивчив аристократичні смаки. Його заклад «Grand Taverne de Londres», засновано в 1782 році, поєднував в собі смачну якісну їжу, вишуканий винний льох, комфорт, гарний інтер’єр і вишколених офіціантів.