Супрун розповіла про користь кавуна і розвіяла міфи про нітрати

0
10

Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун в своєму Facebook розповіла, як і кому варто вживати кавун, а також поділилася корисними властивостями цієї ягоди.

Чим корисний кавун

М’якоть кавуна на 92-95% складається з води, а в самій ягоді присутні в невеликій кількості все 19 вітамінів і 11 мінералів.

Кавуни багаті на лікопен – каротиноид, жиророзчинний пігмент, саме він дає червоний колір кавунів і помідорів. Чим червоно кавун, тим більше в ньому лікопену. У кавуні, на відміну від помідорів, міститься така ж форма лікопену, як і в нашій плазмі крові – ціслікопен. Він має протизапальні властивості і зменшує тромбоутворення. Цікавий факт, що чим більше лікопену в сироватці крові і жирової тканини, тим менші шанси розвитку атеросклерозу і раку молочної залози.

Кому корисний

Перш за все, кавуни необхідні людям, які тренуються. У ягоді є і швидкі вуглеводи, і антиоксиданти, амінокислоти-джерела закису азоту NO, необхідного для розширення судин. Дослідження показують, що кавуновий сік / пюре мають таку ж дію, як спортивні напої, але відчуття від тренування краще. За словами Уляни, кавуновий сік зменшує крепатуру в м’язах і допомагає відновленню після тривалих забігів.

Кавун допоможуть людям з низьким споживанням калорій, оскільки ягода заповнює шлунок, але не дуже калорійна. Але переборщувати не варто, адже калорії кавуна відбуваються з цукрів. При схудненні важливо споживати досить білка, інакше воно буде відбуватися перш за все за рахунок м’язів, а не жиру.

Вся правда про нітрати
Перший урожай кавунів завжди асоціюється з нітратами. За словами Супрун, нітрати не шкідливі для здоров’я. Насправді, вони надходять до нас цілий рік з овочами (особливо буряком, редискою, шпинатом, руколою), м’ясом і питною водою. Вміст нітратів в овочах / фруктах залежить лише від грунту і кількості азотистих добрив.

За словами керівниці МОЗ, кількість нітратів у кавунах варіюється, але допустима ВООЗ норма нітратів для людини вагою 60 кг дорівнює 300 мг. Така кількість міститься більш ніж в одному літрі м’якоті кавуна, який щедро поливали амонійного селітрою. Ця норма розрахована для немовлят – 50 мг / кг, а немовлята більше піддаються дії нітратів, ніж дорослі.

Чому від кавунів буває погано

Супрун також пояснила, чому часто після вживання кавунів стає погано.

Керівниця МОЗ отме, що нудота, діарея, біль в животі супроводжують кишкові інфекції, зокрема, сальмонельоз та лістеріоз. Salmonella і Listeria живуть на поверхні немитих овочів, особливо тих, що продають на землі, трасі або на ринку у м’яса. Якщо їх різати і пробувати перед покупкою, є будинки немитими, то бактерії з поверхні потраплять в м’якоть і згодом в кишечник. Досить навіть купити пів кавуна в супермаркеті, щоб в розріз потрапили бактерії. Тому загрозу здоров’ю становлять не ранні кавуни, а брудні.

Залишити коментар

one × 2 =